Lingua Latina

Latina kolem nás - Žižkovo náměstí v Táboře

PRE Vydáno dne 12.03.2011

Nápisy na Žižkově náměstí v Táboře jsou z větší části v češtině. Nicméně nedaleko cukrárny najdete nápis, který si v tomto článku představíme. A samozřejmě v latině.



Latina kolem nás - Žižkovo náměstí v Táboře

Město Tábor je se svým historickým centrem jedním z turisticky nejnavštěvovanějších měst České republiky. Najdete zde původní domy se zachovalou výzdobou a také řadu nápisů. Nejčastěji ovšem v češtině, ostatně město zakládali husité. Na východní straně Žižkova náměstí se nachází zrekonstruovaná stavba původního dvojdomu a na její fasádě se můžete dočíst toto:

Tabor

Přepis nápisu by neměl být obtížný:

AEDIBUS HISCE PROCVL FVR IGNIS ET AVIDVS ABSIT: ATOVE SALVS BONITASOVE DEI BENEDICTIOQVE ADSIT!

Písmenko V náhradou za U jste jistě rozluštili, zastavme se krátce u tvaru ATOVE a BONITASOVE. Jedná se o chybu, protože taková slova latina nezná. Pokud ale z O vytvoříme Q, získáme smysluplný začátek nové věty. Překlad nápisu pak najdete pod žárovičkou.

 



Pokračovat můžete zde:

ELEMENTARY

Latina kolem nás - Kutná hora II

V tomto článku se podíváme na nápis z morového sloupu, který najdeme v Kutné Hoře. Nápisů je tam téměř 10 a tento si mohou přečíst i studenti zdravotnické latiny.
STARTER

Latina kolem nás - Kamenný most v Písku

Přes velmi nevlídné počasí jsem si prohlídku Kamenného mostu v Písku opravdu užívala. Kromě nádherné sochařské výzdoby jsem se podívala i na několik nápisů. Přečtěte si ten latinský s námi.
PRE-INTERMEDIATE

Latina kolem nás - fara v Chotovinách u Tábora

V rámci seminárních prací z latiny zadaných na soběslavském gymnáziu ve školním roce 2009 – 2010 vznikl soubor nápisů a jejich překladů. Postupně si je všechny ukážeme.
Komentáře k článku

Komentáře k článku jsou kvůli spambotům dočasně nedostupné.