Lingua Latina

Latina kolem nás - Broumov, mariánský sloup I

ELEMENTARY Vydáno dne 19.08.2009

Podívejme se na první z nápisů na mariánském sloupu, který stojí na Mírovém náměstí v Broumově.



Lingua Latína circá nós - latina kolem nás

Nápis, na který se dnes podíváme, velice dobře znají studenti latiny na broumovském gymnáziu. Jedná se totiž o nejkratší a nejjednodušší latinský nápis na mariánském sloupu na Mírovém náměstí v Broumově. Vypadá takto:

 inscriptio

ESTO TUTRIX ET ADIUTRIX
CHRISTIANI POPULI
PACEM PRAESTA NEMOLESTA
NOS PERTURBENT SAECULI

Esto je tzv. zesílený imperativ slovesa být, můžeme ho překládat jako budiž. Slovo tutrix znamená ochránkyně a adiutrix je pomocnice. Za slovem populi si můžeme představit tečku, končí tam první část nápisu. Sloveso praesto zde můžeme přeložit jako poskytnout nebo dopřát, pax, -cis je mír. A teď - od slova nemolesta musíme odříznout záporku , která patří k následujícímu konjunktivu perturbent. Molestus znamená smutný, obtížný a sloveso perturbó překládejme jako zmást, smést, ohrozit. Podstatné jméno saeculum znamená věk, století, zde se podle všeho jedná o nominativ plurálu. Koncovka -i je zřejmě použita kvůli rýmu, správně tedy má být molesta saecula.

Věřím, že s touto nápovědou už nápis rozluštíte. Pokud ne, správné řešení naleznete pod žárovkou.



Pokračovat můžete zde:

ELEMENTARY

Latina kolem nás: Tachov I

Tachov leží nedaleko bavorské hranice a vlastně je to město tiché, nenápadné a málo zalidněné. Ale najdeme zde překrásné pozůstatky opevňovacího systému – tachovské hradby, rozlehlé náměstí založené Přemyslem Otakarem II., pozůstatek původního hradu z 12. století, kostel Nanebevzetí Panny Marie, kostelík sv. Václava, který se stal místem posledního odpočinku hraběnky Windischgrätzové, a nyní nově rekonstruovaný zbytek klášterního objektu, ve kterém se buduje víceúčelová odpočinková zahrada pro celou rodinu, která se stává součástí již existujícího muzea v objektu. Kolem dokola jsou pak krásné parky a pozůstatky arboret. Je to tedy město jako stvořené pro odpočinkovou letní dovolenou.
ELEMENTARY

Latina kolem nás - Kutná hora II

V tomto článku se podíváme na nápis z morového sloupu, který najdeme v Kutné Hoře. Nápisů je tam téměř 10 a tento si mohou přečíst i studenti zdravotnické latiny.
ELEMENTARY

Latina kolem nás: Pražský hrad I

1. 7. – 5. 7. 2015 probíhala v Praze tradiční Letní škola historie. Trávili jsme v budově filozofické fakulty hodiny poslechem zajímavých přednášek, ale také jsme se účastnili poučných výprav po výzamných pražských památkách. Nelenila jsem a nafotila jsem pro vás řadu jednodušších i složitějších nápisů. Začněme na Pražském hradě, který byl zrovna v rekonstrukci.
Komentáře k článku

Komentáře k článku jsou kvůli spambotům dočasně nedostupné.