Lingua Latina

C.I. Caesar - Commentarii de bello Gallico Liber I/2

INTERMEDIATE Vydáno dne 29.04.2009

Přečtěte a přeložte si s námi další kapitolu Caesarových Zápisků o válce galské.



 

C. IVLI CAESARIS COMMENTARIORVM DE BELLO GALLICO LIBER PRIMVS

senator

2] Apud Helvetios longe nobilissimus fuit et ditissimus Orgetorix. Is M. Messala,
et P.] M. Pisone consulibus regni cupiditate inductus coniurationem nobilitatis fecit et civitati persuasit ut de finibus suis cum omnibus copiis exirent : perfacile esse , cum virtute omnibus praestarent, totius Galliae imperio potiri. Id hoc facilius iis persuasit, quod undique loci natura Helvetii continentur: una ex parte flumine Rheno latissimo atque altissimo, qui agrum Helvetium a Germanis dividit; altera ex parte monte Iura altissimo, qui est inter Sequanos et Helvetios; tertia lacu Lemanno et flumine Rhodano, qui provinciam nostram ab Helvetiis dividit. His rebus fiebat ut et minus late vagarentur et minus facile finitimis bellum inferre possent; qua ex parte homines bellandi cupidi magno dolore adficiebantur . Pro multitudine autem hominum et pro gloria belli atque fortitudinis angustos se fines habere arbitrabantur , qui in longitudinem milia passuum CCXL, in latitudinem CLXXX patebant.

Poznámka

Spojení angustós se fínés habere arbitrábantur si zaslouží naší pozornosti. Jedná se o vazbu akuzativu s infinitivem, která se užívá po slovesech vidět, slyšet, myslet, domnívat se atp. Její tvoření není složité, vysvětlíme si ho v některém z příštích článků. Přeložíte pak tuto vazbu jako (Helvétióvé) se domnívali, že mají úzké hranice.

Slovo passum - dvojkrok je stará římská délková míra užívaná hojně právě v armádě, uvádí se, že jde o 5 stop nebo-li 1,48 m.



Pokračovat můžete zde:

UPPER-INTERMEDIATE

C.I. Caesar: Commentarii de bello Gallico Liber I/3

3. část textu Caesarových Zápisků o válce galské, knihy první, kapitoly třetí. Tentokrát jsem k textu připojila krátké cvičení na slovní zásobu, která se v článku vyskytuje.
INTERMEDIATE

C.I. Caesar - Commentarii de bello Gallico Liber I/1

Postupně si ukážeme a společně přeložíme nejčtenější latinskou knihu, se kterou se setkají všichni studenti latiny, a totiž Caesarovy Zápisky o válce galské. Začneme 1. kapitolou 1. knihy, která se také nejčastěji memoruje.
STARTER

Procvičujeme adjektiva 1. a 2. deklinace #2

Budoucí zdravotní sestřičky si v tomto cvičení procvičí adjektiva 1. a 2. deklinace na základní slovní zásobě.
Komentáře k článku

Komentáře k článku jsou kvůli spambotům dočasně nedostupné.