Lingua Latina

Latinské originální texty

ADV Vydáno dne 24.11.2008

Procvičovací věty a články v učebnicích latiny nejsou většinou moc zajímavé ani zábavné. Někdy to u studentů může vzbudit až pochybnosti, jestli byl latinsky vůbec někdy napsán nějaký smysluplnější text než „Femina puellam laudat.“ Věřte, že byl!



Latina byla jazykem starověkého Říma, mluvilo se jí ale celý středověk, je jazykem katolické církve... Množství textů psaných latinsky je tedy nepřeberné, od antických až po úplně dnešní. V tomto článku naleznete několik internetových stránek, na kterých si můžete tyto texty přečíst.

Knižní vydání latinských textů jsou, zvláště u nás, těžko sehnatelná. V současnosti neexistuje žádná edice, v níž by takové texty vycházely, v antikvariátech seženete textů jen málo. Pokud byste ale přece jen nutně potřebovali mít v ruce knižní vydání, obraťte se do Německa, Anglie či USA. Tento způsob obstarávání textů je ale dosti nákladný. Další možností je návštěva některé z univerzitních knihoven, kde ovšem často půjčují knihy pouze prezenčně. Proto asi většina zájemců o soukromou četbu latinských textů bude používat internet. Výhody jsou zřejmé - vše je zadarmo a hned. Na druhou stranu, knižní vydání jsou důvěryhodnější než některé texty na internetu.


The Latin Library - rozsáhlé stránky, kde se nachází množství latinských textů, bohužel se v nic občas vyskytují chyby je jen těžko ověřitelný jejich zdroj. Naprostá většina textů je ale v pořádku a celkově jsou tyto stránky velice užitečné.
The Perseus project - projekt Perseus, kvalitní stránky s množstvím textů v latině i řečtině a často i s jejich anglickými překlady.
Lacus Curtius - výborné stránky, na kterých se kromě několika desítek latinských (a řeckých) textů i s jejich anglickými překlady nalézá i množství velmi užitečných textů ke studiu antických reálií.
Forum Romanum - kromě jiného zde v sekci Corpus scriptorum Latinorum naleznete velké množství odkazů na originální texty i jejich (většinou anglické a francouzské) překlady.
Bibliotheca Augustana - na těchto stránkách naleznete kromě textů latinských i např. texty řecké, německé, anglické, francouzské, ruské...
Itinera electronica - tyto stránky ocení především ti, kteří umí francouzsky. Nalézá se zde totiž množství latinských textů i s francouzskými překlady.

Na všech zde uvedených stránkách naleznete pak spousty odkazů na další stránky s podobným zaměřením. Berte je tedy spíše jako jakýsi odrazový můstek do světa klasické, zvláště pak latinské, filologie na internetu.



Pokračovat můžete zde:

ADVANCED

Exemplum o hloupém chlapci - originální text

V následujícím článku si budete moct přečíst originální, neupravovaný text tohoto krásného exempla.
ALL LEVELS

Latinské studium v zahraničí

Akademie „Vivarium Novum“ nabízí možnost latinského studia v Římě.
STARTER

Výukové video - Latinské předložky

Jako pátý díl latinského videokurzu jsem připravila přehled latinských předložek. V sedmi minutách se seznámíte s latinskými předložkami a způsobem jejich používání.
Komentáře k článku

Komentáře k článku jsou kvůli spambotům dočasně nedostupné.