Latina kolem nás: Fara v Plané u Mariánských Lázní

Vydáno dne 01.10.2016

Nápis do rubriky tentokrát zaslal pan Jan Jedlička. Moc děkujeme :-). Přeneseme se do západních Čech, kde nedaleko bavorských hranic najdeme nejedno zajímavé místo. Tentokrát městečko Planá, které stojí na křižovatce cest mezi Tachovem, Mariánskými Lázněmi a Borem.



Planá u Mariánských Lázní. Malé městečko se zajímavou, ale vzhledem ke druhé světové válce se smutnou historií. Před válkou žili ve městě vesměs jen Němci a poměrně značná část obyvatelstva židovského. Čechů jen několik, jak ale bylo pro tuto oblast typické. Židé válku nepřežili, Němci byli odsunuti. Odsunem německy mluvícího obyvatelstva se celá oblast stala na dlouhou dobu jen nevlídným pohraničím. Přesto zde nalezneme i památky vážící se k historii o dost starší. Např. zámek, farní kostel, na náměstí morový sloup a některé další.

Pan Jan Jedlička se s naším portálem podělil o fotografii ze vstupních dveří k plánské faře. Nápis je ještě dobře čitelný. Přečtěme si ho společně.

Fara v Plané u Mariánských Lázní

Fara v Plané u Mariánských Lázní

Nápis přepíšeme takto: Pax huic domui salusque in eá viventibus et intrantibus.

Jistě jste si také všimli letopočtu, který je v nápisu ukryt: XVICDMVILVVIVI­VIVIIV – poskládáme: MDCLXVVVVVVVV­IIIIIII a sečteme. Pro jistotu si součet zkontrolujeme přímo na dveřích, protože letopočet je ještě převeden do arabských číslic :-).

Překlad nápisu si pak můžete zkontrolovat pod žárovičkou TTT *1.

Překlad:
  1. Mír (Pokoj) tomuto domu a zdraví těm, kteří do něj vcházejí a v něm žijí
Přepis bublinkové nápovědy: