Lingua Latina

Latina kolem nás: vodní zámek Blatná

STARTER Vydáno dne 19.07.2015

Asi všichni známe pohádku Šíleně smutná princezna. Některé scény se pro tento film natáčely na zámku Blatná, především ty, na kterých se mladý pár projíždí v loďce mezi lekníny, nebo bitka dvou generálů v bahně. Ve vchodu zámku je vyobrazen erb rodu Hildprandtů, současných majitelů zámku, spolu s příznačným latinským textem. Na ten se spolu v tomto článku podíváme. Zámek jsem navštívila v červenci 2015 a až přijedu příště, vezmu s sebou krmení pro daňky, kteří za vámi v zámeckém parku půjdou jako housata.



Vodní zámek Blatná známe všichni přinejmenším podle leknínů z pohádky Šíleně smutná princezna. Musím ale bohužel konstatovat, že filmaři navodili dokonalou iluzi rozlehlé vodní plochy, ve skutečnosti se jedná o docela malý rybníček, spíš takovou větší louži… O zámku si můžete přečíst vše na oficiálních stránkách Zámek Blatná

Uvnitř vstupního průchodu najdete toto vyobrazení s nápisem.

zámek Blatná

zámek Blatná

Nápis je dobře čitelný: per angusta ad augusta. Připomíná známé per aspera ad astra TTT *1. Slovo angustus znamená úzký, těsný a slovo augustus pak znamená vznešený, majestátní. Pak bychom dostali přes úzké k vznešenému, ale to je nějaké podivné, že? :-) Nezbyde nám, než otevřít nějaký větší slovník a podívat se, jaké další významy má slovo angustus. Zjistíme, že může znamenat také skromný. A význam je na světě. TTT *2 Podívejme se ještě na gramatiku. Obě předložky se pojí se čtvrtým pádem a obě slova využívají tvary pro střední rod – to skromné, to vznešené v množném čísle.

Překlad:
  1. přes překážky ke hvězdám
  2. skromností k vznešenosti


Pokračovat můžete zde:

ELEMENTARY

Latina kolem nás - Kutná hora II

V tomto článku se podíváme na nápis z morového sloupu, který najdeme v Kutné Hoře. Nápisů je tam téměř 10 a tento si mohou přečíst i studenti zdravotnické latiny.
PRE-INTERMEDIATE

Latina kolem nás - Žižkovo náměstí v Táboře

Nápisy na Žižkově náměstí v Táboře jsou z větší části v češtině. Nicméně nedaleko cukrárny najdete nápis, který si v tomto článku představíme. A samozřejmě v latině.
STARTER

Latina kolem nás - Kamenný most v Písku

Přes velmi nevlídné počasí jsem si prohlídku Kamenného mostu v Písku opravdu užívala. Kromě nádherné sochařské výzdoby jsem se podívala i na několik nápisů. Přečtěte si ten latinský s námi.
Copyright info:

fotografii jsem pořídila v červenci 2015 na zámku Blatná

Komentáře k článku

Komentáře k článku jsou kvůli spambotům dočasně nedostupné.