Lingua Latina

Latina kolem nás - Kutná Hora III

ELEMENTARY Vydáno dne 02.08.2014

Pokud si v Kutné Hoře chcete prohlédnout chrám svaté Barbory, musíte k němu přijít po cestě lemované sousošími. Na jednotlivých sochách jsou pak donátorské nápisy. Podívejme se na jeden z nich.



Přístupová cesta k chrámu sv. Barbory je vskutku úchvatná. Po pravé straně rozsáhlá budova jezuitské koleje, po levé straně překrásný výhled na protilehlé lesy a před vámi majestátný chrám sv. Barbory. Levá strana je navíc lemovaná sousošími svatých, kolem každého sousoší jsou pak latinské nápisy, obvykle nejméně 4..<>

Na tomto snímku máte chrám sv. Barbory za zády. I tak je pohled úžasný.

Na tomto snímku máte chrám sv. Barbory za zády. I tak je pohled úžasný.

Podívejme se spolu na jeden z nápisů. .<> nápis o svatém Floriánu Poskládejte si všechny části chronogramu. Letopočet pro kontrolu najdete pod žárovičkou. TTT *1Nápis pak můžeme přepsat takto: GLORIOSOMARTY­RIDIVOFLORIANO­CONTRA IGNESPOTENTIPAT­RONO Opět se jedná o nápis někomu věnovaný, proto jsou všechna slova (vyjma spojení s předložkou) ve stejném pádě, komu čemu – ve 3. pádě, ovšem různé deklinace, proto různé koncovky. Kontrolní překlad pod žárovičkou. TTT *2

Překlad:
  1. MDCLLVIIIIII, upravíme, sečteme a vyjde 1711
  2. Vznešenému mučedníku svatému Floriánovi patronovi mocnému proti ohni


Pokračovat můžete zde:

ELEMENTARY

Latina kolem nás - Kutná hora II

V tomto článku se podíváme na nápis z morového sloupu, který najdeme v Kutné Hoře. Nápisů je tam téměř 10 a tento si mohou přečíst i studenti zdravotnické latiny.
ELEMENTARY

Latina kolem nás - Kutná Hora I

17. 7. 2014 jsem navštívila Kutnou Horu. Pro vás jsem odtud přivezla mnoho latinských nápisů, z nichž některé bych vám ráda představila. Nejprve ten nejjednodušší.
ELEMENTARY

Latina kolem nás: Pražský hrad I

1. 7. – 5. 7. 2015 probíhala v Praze tradiční Letní škola historie. Trávili jsme v budově filozofické fakulty hodiny poslechem zajímavých přednášek, ale také jsme se účastnili poučných výprav po výzamných pražských památkách. Nelenila jsem a nafotila jsem pro vás řadu jednodušších i složitějších nápisů. Začněme na Pražském hradě, který byl zrovna v rekonstrukci.
Copyright info:

fotografii zhotovila Lenka Jedličková, 2014

Komentáře k článku

Komentáře k článku jsou kvůli spambotům dočasně nedostupné.