Lingua Latina

Athlética hiemália - Zimní sporty

ELEMENTARY Vydáno dne 01.03.2010

Zima byla letos krásná a dlouhá, podívejme se na moderní slovní zásobu týkající se zimních sportů. Nejprve článek.



Athlética hiemália

Hledala jsem slovíčko SPORT a zjistila jsem, že takové slovo stará latina vlastně neznala. Rozlišovala různé sporty jako umění - např. ars athlética nebo rés áthlética, rés gymnicae či ars gymnastica, ale uznejte, že dnes existuje tolik sportů... Nakonec jsem ale objevila novolatinské slovo disportátió, které označuje právě onen obecný pojem sport, jenomže to slovo je takové divné.... A tak jsem nakonec po mnoha diskusích se zkušenějšími - především Jiřím A. Čepelákem - zvolila neutrální athlética.

Podívejme se na text, ve kterém jsme použili větší množství novolatinské slovní zásoby týkající se zimních sportů a nejen jich. Slovíčka najdete v našem slovníku, popř. můžete na neznámé slovíčko dvakrát kliknout, objeví se jeho překlad, protože ale latina skloňuje a časuje, ne všechna slovíčka toto rychlé vyhledávání najde. Na problému se pracuje.

figura e nive Hieme multae nivés etiam frígora et ventí ácrés sunt. Tamen multí hominés hiemem díligunt: líberí parví figúrás é nive aedificant et libenter inter sé globís niveís pugnant. Etiam multa exercitia corporis hiemália habémus. Multís hominibus alsúlegia glaciális placet, aliís nartátió, aliís patinátió. alsulegia

nartatioNartátórés in montibus invenímus, ubi nartís prólábuntur et saepe ad nivem cadunt. Ad patinátiónem soleae ferreae útilés sunt. patinatio Patinátiónem díligunt et líberí et adultí. Pulcherrima est patinátió artificiósa.

Hieme etiam Olympia hiemália habentur.



Pokračovat můžete zde:

ELEMENTARY

Athlética hiemália - Zimní sporty - slovní zásoba

Slovíčka k předchozímu článku.
STARTER

Seznamte se s 2. deklinací

2. deklinace je dalším stupínkem k poznání latinské mluvnice. Po jejím zvládnutí si už můžete přečíst jednoduché texty.
ALL LEVELS

Lingua Latina per se illustrata

V tomto článku se můžete seznámit se zcela novou učebnicí, alespoň na našem trhu, a s její zajímavou výukovou metodou.
Komentáře k článku

Komentáře k článku jsou kvůli spambotům dočasně nedostupné.